| Etusivu | Mikä mies? | CV | Blogi | Mäntsälä | Suosittelen |

   

Mistä Pekka Haavistolle rauhantöitä?
Missä olit silloin, kun Alex Stubb Pekka Haavistolle töitä lupasi? Minä oli telkkarin ääressä todistamassa harvinaista tapahtumaa.
30.5.2024  

Uutistoimituksesta, hyvää iltaa!
Näillä sanoilla alkoi Ylen pääuutislähetys maanantaina 6.5. Sen jälkeen mentiinkin sitten todella lujaa. Lähetys suorastaan pursui Venäjän uhkaa.
10.5.2024  


Painava syy, hyvä että vihdoinkin löytyi
Suomen korporatistinen työmarkkinamalli on murtumassa. Nyt hyvinkin tärkeistä ja riidanalaisista asioista yritetään päättää yksipuolisesti hallitusohjelmakirjauksin.
31.3.2024  


Venäjä, turvallinen maa?
Turvapaikanhaku itärajalla aiotaan ilmeisesti estää kokonaan. Yhdeksi perusteeksi sille on esitetty sitä, että Venäjä on turvallinen maa.
2.3.2024

Jari Myllykoski, lajinsa viimeinen?
Hesari julkaisi 2.11. henkilökuvan vasemmistoliiton ex-kansanedustaja Jari Myllykoskesta,  otsikon mukaan lajinsa viimeisestä.  Mistä lajista oikein puhumme?
5.11.2023

Putkonen, Putkonen, Putkonen...
Perussuomalaisten vaalityömies Matti Putkosesta ilmestyi huhtikuussa Hellevi Poudan toimittama elämänkerta. Millaisesta oikeistodemarista oikein puhumme?
5.10.2023

Mitä aivovuodon varaan voi laskea?
Aivovuodolla tarkoitetaan korkeasti koulutettujen henkilöiden muuttoliikettä kehittyvistä maista kehittyneisiin maihin. Mutta kuinka paljon se varaan voi laskea?
29.6.2023

Miksi Venäläiset oligarkit hakeutuivat Lontooseen?
Laittomat rahavirrat Venäjältä Lontooseen jatkuneet vuolaina 1990-luvulta lähtien. Mutta miksi valituksi tuli juuri Lontoo? Muitakin vaihtoehtoja olisi ollut.
23.2.2023

Millaisia ajatuksia ISW hautoo?
Ukrainan sodan uutisoinnissa "ajatushautomo" ISW on saanut eräänlaisen tiedotusmonopolin. Yritän seuraavassa selvittää, miten näin on päässyt käymään.
28.11.2022

Millainen yritys on Lockheed Martin?
Lockheed Martin on maailman suurin aseiden valmistaja ja olennainen osa USA:n sotateollista kompleksia. Millaisen yrityksen kanssa olemme oikein liittoutumassa?
14.11.2022

Valta-aseman väärinkäyttö Venäjällä ja lännessä
Venäjän ja lännen välistä vastakkainasettelua on selitetty myös Venäjälle tyypillisellä korruptiolla. Mitä tällä tarkoitetaan? Yritän seuraavassa avata asiaa.
20.3.2022

Kaksi  kirjaa etupiireistä
Keskustelu maailmanpolitiikan etupiireistä on saanut erikoisia piirteitä. Uutisista tutun väittämän mukaan etupiirien aika on ohi. En  itse voi allekirjoittaa väittämää.
2.3.2022

Julkiset palvelut julkisiksi
Yksi sosiaali- ja terveyspalvelujen organisointia koskeva kysymys on, tuotetaanko ne julkisina, yksityisinä vai kolmannen sektorin toimesta. Itse suosin julkista.
5.1.2022

Hoitovelan piilevät seuraukset
Korona on lisännyt jonoja sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kaikki velka ei kuitenkaan näy jonoissa. Piiloon on jäänyt myös kiireellistä hoitoa vaativia ongelmia.
6.12.2021

Virolaiset tulevat -kampanja 20 vuotta sitten
Tasan 20 vuotta sitten SAK:n Palkkatyöläinen-lehti julkaisi kirjoittamani kolumnin Muukalaiskammon kahdet kasvot. Se kolumni muutti elämäni suunnan.
8.12.2020

Yhdysvaltainen  kauppakamari, maailman vaikutusvaltaisin lobbari?
USA:n kauppakamari -  jatkossa Kamari -  on maansa ja ehkä koko maailman vaikutusvaltaisin ja häikäilemättömin lobbari.
13.10.2020

Meissä kaikissa asuu pieni kolonialisti
Suomella ei ole koskaan ollut siirtomaita. Siksi kolonialismin taju – mitä se on, mitä se ei ole - on meillä mahdollisesti heikompi kuin missään muualla Länsi-Euroopassa.
1.3.2020

Näköalatonta matalapalkkakeskustelua
Parin viimeisen päivän ajan mediassa on taas väännetty matalapalkkaongelmasta. Olen hämilläni: yhtäältä meillä on ongelma, mutta toisaalta ei olekaan.
21.1.2020

Edward Snowden, pysyvästi merkitty
Otsikolla  ilmestynyeessä kirjassa tekijä itse kertoo modernin historian suurimman vakoiluskandaalin taustat ja seuraukset. Ja sen miten meitä vaikoillaan.
11.1.2020

Finanssikirous kestävän kehityksen jarruna
Kirja rahan uuttamisen ja kanavoimisen yhteiskunnallisista seurauksista, kuten eriarvoisuuden kasvusta ja varallisuuden keskittymisestä yhä harvempiin käsiin. 

Miksi aktiivimalli ei kannusta?
Kannustimet ovat taloustieteen ydintä. Kepillä ja porkkanalla ihmisiä voidaan kannustaa aiempaa parempiin tuloksiin. Väärän kannustamisen seurauksena tulokset voivat  heikentyä.
3.2.2018

Mitä vikaa liittoutumattomuudessa?
Viimeisten 20 vuoden ajan Nato-yhteistyöstä on puhuttu keinona kehittää Suomen kansallista puolustuskykyä meidän omista lähtökohdistamme, ilman sotilaallista liittoutumista.
13.1.2018

Sote-yhteisyritykset, riesa vai ratkaisu?
Länsi-Pohjan erikoissairaanhoidon ulkoistaminen Mehiläiselle yllätti. Vai yllättikö sittenkään? Terveysmarkkinoiden varaan rakentavissa maissa tällaiset järjestelyt ovat tuiki tavallisia.
2.12.2017

Julkinen päätöksenteko julkiseksi myös kunnan omistamissa osakeyhtiöissä
Suomessa kuntien omistamien osakeyhtiöiden toimintaan ei sovelleta julkisuuslakia.  Päätöksenteko on tehtävä julkiseksi myös kuntien omistamissa osakeyhtiöissä.
1.4.2017


Miksi USA:n valkoinen työväenluokka hylkäsi keskusta-vasemmiston?
Miksi eliitinvastainen, mutta rikkaiden verohelpotuksia suosiva ja kansallista terveysvakuutusta vastustava retoriikka puri niin hyvin myös työväenluokkaan?
9.2.2017

Miksi kauppaa pitäisi käydä lännen ehdoilla?
Viimeiset 25 vuotta ovat olleet alueellisten kauppasopimusten kulta-aikaa. Mediassa niitä on markkinoitu ”vapaakauppasopimuksina”. Todellisuudessa ne ovat jotakin ihan muuta.
17.12.2016

Silpputyötä tekevät ja ammattiliitot hyötyvät Saksan minimipalkkalaista
Vuoden 2015 alussa Saksassa astui voimaan laki vähimmäispalkoista. Ensimmäisen vuoden kokemukset on nyt tutkittu, ja hyvältä näyttää.
4.11.2016


Onko meillä enää työvoimapollitiikkaa?
Syksyn aikana hallituksen pitäisi löytää keinot, joilla estettäisiin ennätystasolle nousseen työttömyyden muuttuminen rakenteelliseksi. 
17.9.2016

Mistä Britannian työväenpuolueessa oikein tapellaan?
Syyskuun lopulla Britannian Labour äänestää taas puheenjohtajastaan, vain vuosi edellisen äänestyksen jälkeen. Miksi näin?
11.8.2016

Kilpailukykysopimisen  kääntöpuoli
Viimeisten 20 vuoden aikana sopimuspolitiikan raami on muuttunut. Nyt  neuvottelupöytään mennään kansallisen kilpailukyvyn nimissä.
16.5.2016


Poliittinen korruptio kovilla kansilla
Ei Suomessa ole korruptiota, eihän? No, se riippuu, mitä korruptiolla tarkoitetaan, ja miten sitä mitataan.
12.3.2016


Uusi ja vanha perustuslaillisuus, missä ero?
EU:n uusi, vuoden 2008 laman jälkeen syntynyt taloushallinto tekee tilaa vain uusliberalismin rakennemuutosta tukeville hallituksille.
5.12.2015

Mihin katosi harmaa talous?
Hallitusohjelmassa ”harmaata taloutta torjutaan aktiivisesti”.  Hallitus ei kuitenkaan ole kertonut, millaisiin hankkeisiin torjuntatyö perustuu.
24.10.2015

Työllisyysongelman vakavuutta ei ole ymmärretty
Todennäköiset hallituspuolueet lupailevat  työttömyyden puolittamista ja satoja tuhansia uusia työpaikoja. Lupauksilla ei ole katetta.
28.2.2015

Onko meillä varaa velkaelvytykseen?

Velkaantumiskeskustelussa sekoitetaan usein kotitalouksien velka ja julkisyhteisöjen velka, jota ei ole tarkoituskaan maksaa takaisin.
7.11.2014

Alipalkkauksen torjunta on tahtokysymys
Tavoitteeksi on asetettava sellainen palkka, että sillä tulee toimeen. Tämä on myös Vasemmistoliiton EU-vaaliohjelman tavoite. 
16.5.2014

Lobbaus sääntelyllä vai ilman?
USA:ssa oikeus lobata on kirjattu perustulakiin. Sen vastapainona on lobbauksen sääntely. EU:ssa ei ole kumpaakaan, kuten ei Suomessakaan.
22.3.2014

EU:n syvenevät jaot
EU etsii tietä ulos taantumasta keinoin, jotka voimistavat Euroopan sosiaalista jakautumista. Näin ei voi jatkua.
10.1.2014

EU työmarkkinamalli ei toimi
EU:n työmarkkinamallin nimi on joustoturva. Se on nyt kriirissä, kuten moni muukin asia EU:ssa. 
28.6.2013

Mistä kuntavaaleissa on kysymys?
Elämme outoja aikoja. Kuntavaalien alla asetelma on kuin kreikkalaisesta näytelmästä: ennen lopullista yhteenottoa kaikki näyttää ihan hyvältä.   
5.10.2012

Harmaa pääomatulo tapetilla ja tapetin takana

Harmaa talous on  ilmoittamatta jätettyä tuloa. Hallintarekisteröidyn osakeomistamisen vuoksi valtaosa kansainvälisen sijoitustoiminnan tuotoista jää ilmoittamatta.
8.6.2012

Tilaajavastuusta ketjuvastuuseen

Harmaan talouden ja talousrikollisuuden kuudes torjuntaohjelma hyväksyttiin. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää ketjuvastuuta yli koko alihankintaketjun.
3.4.2012

Euroopan yhdentyminen tienhaarassa
Euroopan yhdentyminen on tienhaarassa, kirjoittaa joukko eurooppalaisia taloustieteilijöitä. Valinkauhassa on koko yhdentymisen tulevaisuus.
20.1.2012

Hakaniemen voimavuodet ja historian loppu
Ay-vasemmisto on kiirissä: se ei tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Risto Korhosen historiikki on jälkikäteisrationalisointia. 
9.12.2011

Saksan malli ja teutoninen täyskäännös

Saksan taloudella menee hyvin, tai ainanin paremmin kuin muilla Euromailla. Mistä menestys johtuu? Olisiko Saksan mallista  esikuvaksi myös  muille EU-maille?
8.8.2011

Pörssilaki uudistuu, poliitikot vaikenevat
Ehdotus arvopaperilainsäädännön uudistamiseksi valmistui jo helmikuussa, mutta keskustelua ei vain ota käynnistyäkseen. Mistä vaitonaisuus johtuu?
1.4.2011

Ay-vasemmiston on hankittava itselleen oma elämä
Ay-vasemmisto on kriisissä, on ollut jo pitkään. Vuodesta 1996 lähtien ay-vasemmisto on ollut lähinnä hallinnollinen järjestely. Miksi näin, ja entäs sitten?
11.3.2011

Hyvä työ, mitä se on?
Se ikkuna, josta me työelämää tarkastelemme, määrittää sen mitä me näemme ja mitä me emme näe. Hyvän työn ikkunasta näkyy enemmän, ainakin Saksassa.
21.1.2011

Minne työmarkkinamallistamme katosi heikompi osapuoli?
Viime eduskuntavaalien alla kysyimme, miksi kasvavaan köyhyyteen ei puututa? Nyt kysymme, miksi kasvavaan pitkäaikaistyöttömyyteen ei puututa? 
15.10.2010


   
copyleft Erkki Laukkanen ja Röylän grafiikka